2023. február 3., péntek, BME Q épület

VI. Országos IT Megmérettetés Díjátadó és szakmai nap

Ki hazánk legsokoldalúbb informatikusa 2022-ben?

Helyszín és megközelíthetőség

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, “Q” épület,  1117, Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.

Szeretnénk felhívni rá figyelmedet, hogy a jelenleg érvényes törvényi előírásoknak megfelelően az Egyetemen nem lehet több 18 foknál!

Megközelítés: BKV-val: a 4/6-os villamos Petőfi híd, budai hídfő megállójától pár perc séta (elsősorban a tömegközlekedéssel való megközelítést javasoljuk)

Parkolás: a környező utcákban

 

Nézd meg a tavalyi díjátadóról készült rövid összefoglalónkat

Programok

15:00-15:30

 • Előadó: Dr. Rab Árpád, jövőkutató
 • Helyszín: BF09 terem

Mesterséges és emberi intelligencia - mivel szemben mérettetjük meg magunkat? - folytatás

Az előadás a tavalyi folytatása, továbbvitele:

A digitális kultúra az emberiség leggyorsabb és legmélyebb újraprogramozása. Világunk nagyon gyorsan és sikeresen változik, hogy megoldhassa azokat a kihívásokat, melyek az emberiség előtt tornyosulnak. Ebben a folyamatban az infokommunikációs technológiáknak kritikus szerepe van, minden társadalmi alrendszerben egyre növekvő szerepet játszva. Az informatika pont annyira sokszínű, ahány területen érvényesül. Miért ilyen a világunk most, amilyen? Merre halad? Mik azok a kihívások, amiknek egyénileg, és informatikailag meg kell felelnünk? Milyen és mekkora szerepünk van jövőnk alakításában?

 

15:45-16:35

 • Partner: Edelényi Zsolt
 • Helyszín: BF10 terem

Feleslegessé teheti-e a mesterséges intelligencia az akadálymentességet?

A mesterséges intelligencia már megérti az emberi szót, értelmezi a szóban adott  utasításokat. ha szükséges írott formában megjeleníti. Elképzelhető-e, hogy ez feleslegessé teszi a weboldalak akadálymentesítését?

16:00-16:50

 • Partner: Google
 • Előadó: Matthew LeBourgeois, Engineering Manager; Lala Gathy, Senior Software Engineer
 • Helyszín: BF09 terem

Tech interviews demystified

Let’s demystify technical interviews together! Come and join us at our interview workshop where you’ll see a real coding interview on the fly, learn useful strategies, tips and tricks.
In this session, you will get first-hand insights and tips about Google interviews, watch an interview conversation and debrief on the spot.

16:10-17:00

 • Partner: BCA Hungary Kft.
 • Előadó: Glázer Tibor UiPath architekt, Takács István automatizálási üzletág vezetője
 • Helyszín: BF13 terem

Dokumentum feldolgozás szoftver robotokkal (RPA)

Európában évente átlagosan több mint 100 kg papírt használ el mindenki, ráadásul az üzleti papírhasználat még mindig 20% fölött növekszik évente. A környezetvédelmi szempontokat és a pénzügyi költségeket nézve egyértelmű, hogy a vállalkozások miért próbálják csökkenteni papírfelhasználásukat, de van egy másik aspektusa is ennek a digitalizációnak: a folyamatok. A különféle üzleti folyamatokban több különböző dokumentumot is szükséges kezelni (szerződések, számlák, levelek stb.), és az automatizálás egyik legfontosabb sikertényezője az, hogy miként tudjuk kinyerni és értelmezni az azokban található információt, adatokat, majd ezekkel tranzakciókat végezni.

Workshopunkon konkrét példákon keresztül mutatjuk be a dokumentumfeldolgozást és a kapcsolódó kihívásokat lépésről lépésre.

16:30-17:20

 • Partner: EURO ONE Számítástechnikai Zrt.
 • Helyszín: BF11 terem

Purple teaming gyakorlat - Table top of excercises

Végig megyünk egy kill chain folyamaton, a Mitre Att&ck framework-ön, ami a védelmi rendszerünk alapja lesz, és átbeszéljük a főbb technológiákat (korlátos számú technológia, mesterséges intelligencia alapú).  Átnézzük, mi a technológia szerepe, miből gyűjtjük az adatokat, gondolatban felépítünk egy SOAR rendszert, és megnézzük hogyan detektálunk egy támadást.

A workshopon azt mutatjuk be, hogy milyen egy komoly és bonyolult védelmi rendszer, hogyan kell gondolkodni a tervezésénél, milyen szerepek járnak a rendszerrel. Bemutatjuk a purple teaminget, ami magában foglalja a védekező és támadó gondolkozásmódot, és kiderül, hogy működnek-e a rendszereink és a folyamataink.

17:05-17:55

 • Partner: Starschema
 • Előadó: Windhager-Pokol Eszter, Data Science Team Lead
 • Helyszín: BF09 terem

Gépi látás (Computer Vision) a gyakorlatban

A workshopon bemutatásra kerül, hogy milyen kapcsolatban áll egymással a gépi tanulás, neurális hálózatok és a mély tanulás. A gépi látáson, mint alkalmazási területen keresztül megnézzük, hogy hogyan épül fel és működik egy mély neurális hálózat. Elmagyarázom, hogyan tudják a számítógépek (algoritmusok) felismerni a képeken, fotókon látható tárgyakat, állatokat, embereket vagy más objektumokat.

A gépi látás nagyon gyorsan fejlődik és egyre több helyen használják: orvosi képdiagnosztika támogatás területén pl. egy röntgenfelvételen automatikusan bejelölheti egy program az elváltozásokat, vagy egy műholdképen azonosíthatóak az épületek, ami katasztrófa elhárítás esetén lehet nagy segítség. Vannak ipari alkalmazások is: a hibás termékek könnyen kiszűrhetőek egy gyártószalagon egy kamera és az erre betanított gépi látás algoritmus segítségével. A workshop végén azt is megmutatom, hogy hol lehet ezekkel a módszerekkel alaposabban megismerkedni!

17:20-18:10

 • Partner: TESCO Technology
 • Előadó: Siegl Zoltán Balázs, Software Development Manager
 • Helyszín: BF13 terem

Reaktív programozás és CQRS: írjunk egy elosztott rendszert 45 perc alatt - egy kis csavarral!

A ChatGPT- vel bemutatom a reaktív programozást, a CQRS tervezési mintát és az esemény-vezérelt programozást, illetve ezek összefüggéseit a gyakorlatban. Megkérem, hogy segítsen nekünk egy komplett elosztott rendszert leprogramozni 45 perc alatt.

18 órától

Állófogadás, vacsora, majd ünnepélyes díjátadó

A díjátadó alatt

 • Partner: Ulyssys Kft.
 • Előadó: Gudmann András, kutató

Mesterség vagy mesterséges? (MI, mint munkaerő)

A díjátadó alatt

 • Partner: AutSoft Zrt.
 • Előadó: Krassay Péter Sebestyén

A mobilfejlesztés jövője

A díjátadó alatt

 • Partner: Cambridge Mobile Telematics
 • Előadó: Takácsy Balázs

Python: egyszerűen bonyolult - a szabadság ára, avagy mennyire specializálódjunk?

Partnereink

Akik nélkül nem menne